Megalakult városunkban a Csongrád Kulturális és Közösségi Fejlesztéséért Konzorcium Helyi Közösség

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 7. prioritási tengelye keretében elérhető Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD) megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoportok, helyi közösségek megalakítására hirdetett regisztrációt. A regisztráció érdekében egyeztető megbeszélés valósult meg 2016. május 25-én a Polgármesteri Hivatalban.
A 2016. május 25-i egyeztető megbeszélés eredményeként 10 fő alapító taggal (önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, 4 civil szervezet és 4 vállalkozás) konzorcium jött létre Csongrád Kulturális és Közösségi Fejlesztéséért Konzorcium Helyi Közösség névvel.
A Helyi Közösség június 1-én nyújtotta be regisztrációját a TOP Irányító Hatósága felé. A regisztrációt követően a Helyi Közösség feladata, hogy a helyi lakosság, civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok együttműködésével, illetve kezdeményezésére készülő integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú stratégiát ún. Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát (HKFS) készítsen el.
A stratégia területi hatóköre Csongrád Város és Csongrád-Bokros városrész. A lefedett terület lakosságszáma alapján 500 millió Ft fejlesztési forrás elnyerésére kap lehetőséget városunk.
A pályázat egyrészt a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére, másrészt helyi közösségszervezésre irányul. A városi helyi akciócsoportok (HACS) a közösségi bevonással készülő helyi fejlesztési stratégiák alapján, az akcióterületek kijelölt közösségi és kulturális tereinek fizikai rehabilitációját, ill. fejlesztését hajtják végre, illetve a közösségi és kulturális infrastruktúra fejlesztésekhez kapcsolódó, azokat kiegészítő közösségszervezési-, és fejlesztési, identitást erősítő, az összetartozást elősegítő tevékenységeket valósítanak meg.
A HKFS elkészítéséhez a helyi igények feltárása megkezdődött, melynek következő lépéseként a lakosságot is szeretnénk bevonni a tervezési folyamatba az alábbiak szerint:
- 2016. június 14-én 15 órától a Művelődési Központ Konferencia termében fórum keretében fejthetik ki a résztvevők fejlesztési elképzeléseiket
- a www.csongrad.hu honlapon megtalálható egy ún. projekt ötlet gyűjtő adatlap, melynek kitöltésével és visszaküldésével bármely csongrádi lakos hozzájárulhat ötletével a stratégia készítéséhez
- 3 db véleményláda kerül kihelyezésre a városban (Polgármesteri Hivatal, Művelődési Központ, Bokros Művelődési Ház)

Eseménynaptár

March 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31