A Csongrád Kulturális és Közösségi Fejlesztéséért Konzorcium HACS elnöke a mai üléssel kapcsolatban elmondta, hogy a HACS-nak a helyi támogatási kérelmekkel kapcsolatos döntés megalapozása érdekében Helyi Bíráló Bizottságot (HBB) kell létrehoznia. Ennek első lépése a HBB ügyrendjének elfogadása, melynek tervezete ezen ülés meghívójának mellékleteként a HACS tagjainak elektronikus úton kiküldésre került.
A tervezettel kapcsolatban elhangzott, hogy az a CLLD Működési kézikönyv mellékleteként megjelent sablon alapján készült el, természetesen a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiával összhangban. A tervezettel kapcsolatban észrevétel nem volt, a konzorcium megfelelőnek találta arra, hogy jóváhagyásra benyújtásra kerüljön az Irányító Hatósághoz.
A levezető elnök ezek után kifejtette, hogy a HBB ügyrend jóváhagyása a kiadott egyértelmű sablon miatt valószínűsíthető, ezért az ülés további részében a HBB tagok feltételes megválasztására is sor kerülhet (amely kizárólag a HBB ügyrend IH általi elfogadása esetén lép hatályba).
A leendő bizottsággal kapcsolatban elhangzott, hogy a HBB-nek 5 fő szavazati joggal rendelkező tagból kell állnia, valamint 1-1 póttag választása szükséges mindhárom szektorból (köz-, civil-, vállalkozói szféra). A HBB tagja nem lehet a HACS elnöke, 2 alelnöke; emellett a HBB-ben egyik szféra sem rendelkezhet a szavazati jogok 49%-át meghaladó hányaddal. Egy szervezet maximum egy, név szerint megnevezett képviselőt delegálhat a bizottságba; a megválasztott tagok egyszerű többséggel, nyílt szavazással választanak majd maguk közül elnököt és alelnököt.
Az ülésen jelenlévő 6 konzorciumi tag közül 5 kívánt jelöltet állítani a bizottságba, az ülésen részt venni nem tudó 4 tag közül –előzetes egyeztetés alapján- 3 szervezet jelölt tagot a HBB-be. Az ülésen a szervezetek név szerint jelöltjeinek személyét megvitatva a HACS megválasztott a HBB állandó, és póttagjait.

Eseménynaptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31